Een motorboot kopen, hoe gaat dat?
Je wilt een jacht kopen, fantastisch! Het is wellicht je eerste jacht en je bent benieuwd welke stappen eraan voorafgaan. Er zijn namelijk een aantal belangrijke zaken om uit te zoeken en om rekening mee te houden wanneer je begint aan het aankoopproces. In hoofdlijnen zijn er namelijk 3 belangrijke stappen in het proces van het kopen van een jacht.

 

1.     Oriëntatie

Je bent begonnen met oriënteren, geweldig! Waar let je dan allemaal op en waar moet je naar kijken? Je zult je afvragen waar je je kunt informeren over jachten en wat hiervoor geschikte bronnen zijn. We weten namelijk allemaal dat een jacht een grote en incidentele aankoop is. Je wilt dan natuurlijk dat je je op de juiste plekken laat informeren. In de beginnende oriëntatiefase kijk je dan vooral online, in jacht tijdschriften en stel je je zelf belangrijke vragen zoals: ‘wat wil ik?’ en ‘waar wil ik varen?’. Dit zijn namelijk belangrijke zaken om rekening mee te houden. Je kan je namelijk wel voorstellen dat je een ander soort jacht aanschaft wanneer je van plan bent in Nederland te varen dan wanneer je van plan bent in Zuid-Frankrijk te varen. Uiteraard kun je ook kijken naar de websites van verschillende jachtmakelaars zoals Dolman Yachting. Zij geven ook allerlei informatie over een motorboot kopen.

2.     Jachten bekijken

Wanneer je een mooie jacht op het oog hebt is het belangrijk om een goed kijkje te nemen in real life. Heb je iets op het oog en voldoet de jacht aan al jouw eisen? Neem dan contact op met de aanbieder om een afspraak in te plannen. Dit heeft verschillende voordelen. Sommige bootmakelaars hebben bijvoorbeeld geen eigen haven waar hun aanbod gepresenteerd wordt. Bij sommigen liggen deze namelijk los door heel Nederland of zelfs in het buitenland. Verder kan het zo zijn dat de jacht die jij op het oog hebt al verkocht is. Je bespaart je dan wellicht een lange reis inclusief teleurstelling. Wanneer je een afspraak inplant nemen zij ook de tijd om jou te woord te staan. Een jacht kopen is heel anders dan bijvoorbeeld een auto. Waar 1 keer kijken voor een auto voldoende is, is voor een jacht nog niet voldoende. Plan daarom meerdere bezichtigingen in om alles helemaal te checken met een professional. Een aantal tips hierbij zijn om overdag bezichtigingen in te plannen en wellicht een open een regenachtige dag om de boot op lekkages te checken.  Houdt echter in gedachte dat minder gebruikelijk is om een proefvaart in te plannen in de beginfase. Zeker wanneer je voor het eerst komt kijken is dit zeer ongebruikelijk. Hier gaat namelijk vaak een prijsovereenstemming aan vooraf.

 

3.     Kopen en varen

Wanneer je het koopproces in gaat zijn er ook een aantal zaken om rekening mee te houden. Wanneer je een bod doet is dit namelijk altijd onder voorbehoud. Daarnaast komt er ook vaak een technische keuring, een technische proefvaart en een grondige inspectie van het onderwaterschip aan te pas. Deze kosten komen ook voor de rekening van de koper.

 

Voordat je daadwerkelijk kunt varen heb je uiteraard een ligplaats nodig. De locatie hiervan hangt uiteraard af van waar je wilt waren en hoe groot jouw jacht is. In Nederland zijn de meeste ligplaatsen namelijk iets kleiner dan in bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje. Toch is er ook in Nederland genoeg keuze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post